Design Raid Architecture & Design Projects Architecture The Light Box by Finnis Architects with Damon Hills

The Light Box by Finnis Architects with Damon Hills

The Light Box is a Californian bungalow renovation located in an area of significant heritage in Northcote, Melbourne.. It was important when designing this home not to denote but rather aim to uphold and celebrate the original charm of the dwelling.

The Light Box by Finnis Architects with Damon Hills
© Tom Roe

Californian Bungalows aren’t famously considered remarkable individually, the home plays a greater role as a collective in the consistent design of the area. The modesty of the street front restoration was integral to the overall success of the home in maintaining its role in the historical and aesthetic significance of Northcote.

The Light Box by Finnis Architects with Damon Hills
© Tom Roe
The Light Box by Finnis Architects with Damon Hills
© Tom Roe

The dilapidation of the original dwelling meant that it wasn’t possible to keep or restore a significant amount of interior detailing. To retain the original characteristics of the dwelling, modern interpretations of these features where employed. The rotting floorboards were replaced and retained with new boards, a craftsman style fireplace was installed in the same location as the original which was hidden behind old joinery and skirting boards replaced.

The Light Box by Finnis Architects with Damon Hills
© Tom Roe

The threshold between new and old is gestured through the hallway that meets you with three steps upwards towards the modern extension, as floor materiality transitions from floorboard to polished concrete. As to not mock the pitched roof that is typical of the original and neighbouring bungalows, a flat roofline and a more modern silhouette for the extension was envisioned. Through this, the extension wouldn’t be visible from the street elevation and would also be easily distinguishable from the original.

The Light Box by Finnis Architects with Damon Hills
© Tom Roe

The view from the hallway gives a glimpse of what awaits as the extension adds an element of surprise as you navigate to the rear of the property. The transition from the original weatherboard home with smaller window openings to an open plan modern living/kitchen area is revealed.

The Light Box by Finnis Architects with Damon Hills
© Tom Roe

The extension was designed to nestle in with the backyard and act as a garden pavilion with full height windows bringing lush trees and greenery indoors. The step up in the design also meant that the concrete slab, deck and back lawn were at the same level. The extension would also be at a high enough level to include clerestory windows to filter more light through to the living area.

Two differing architectural styles have been married to celebrate and enhance the dignified heritage of this original Californian bungalow in Northcote. The modern extension has enabled light to be captured from all directions at different points of the day.

Project Details:
Location: Northcote, Melbourne, Australia
Type: HousesRenovation
Area: 185 sq.m.
Completion Date: 2016
Architects: Finnis Architects with Damon Hills
Photographs: Tom Roe

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Recommended Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

With its expansive lawns and welcoming canopy leading to a grand, naturally lit internal courtyard, the Samson Pavilion marks a significant investment in the future of health education for Case Western Reserve University
The jury of 2019 AZ Awards convened in Toronto in March and selected the very best from the 1,175 architecture and design entries
Chicago announced the selection of Studio Gang to lead the design of O’Hare International Airport Expansion
The museum took 18 years to build, has nearly a mile of galleries and is inspired by a desert rose
The 2019 Royal Institute of British Architects (RIBA) Norman Foster Travelling Scholarship opens today and welcomes applications from architecture students enrolled in schools of architecture around the world.
The distinctive building is intended to be located on top of the prominent Virgolo/Virgl mountain in Northern Italy
Utilising spatial analysis of film sets and literature, the animated artefacts are a product of the digital and physical born from rapid prototyping, digital fabrication techniques and model-making.
The SKYHIVE Challenge returns in 2019 for its second annual architecture competition to redefine the modern-day skyscraper.
Designs for the new headquarters of the Goldsun Group in Taipei have been revealed following a successful Urban Design Approval. Part of...
The transformative reimaging of a San Francisco dental office is one of only nine projects around the world to capture the coveted award.

Frank Gehry Interview: Jump Into the Unknown

Watch the Canadian-American architect talk about his life, architecture and the world today in this in-depth video by Marc-Christoph Wagner for Louisiana Channel

Alejandro Aravena – To Design is to Prefer

In this personal video interview, the Chilean Pritzker Prize-winning architect Alejandro Aravena shares his unorthodox path to architecture

Inside the converted orangery that Muller Van Severen call home

Fien Muller and Hannes Van Severen—the creative duo behind Ghent-based design studio Muller Van Severen—are no strangers to having unknown visitors ...

Torkwase Dyson for MoMA PopRally-The Shapes that Make the Black

Responding to Wolfgang Laib’s evocation of the past and present in his seminal work Milkstone, Dyson’s one-day presentation is concerned with the ritual ..