Design Raid Refurbishment Architecture Adaptive Reuse Max Dudler has transformed Heidelberg Castle’s historical Sattelkammer into a visitors’ restaurant

Max Dudler has transformed Heidelberg Castle’s historical Sattelkammer into a visitors’ restaurant

Following its transformation into a visitors’ restaurant, Heidelberg Castle’s historical Sattelkammer (tack room) can once again be experienced in its original dimensions. Max Dudler has restored the space to its original size and created a reception area worthy of the castle. The ceremonial opening took place on 18 April 2017.

Heidelberg Castle is one of the most important Renaissance buildings north of the Alps. With more than one million visitors a year, it is one of the most popular tourist destinations in Germany: a quintessentially German scene that leaves a lasting impression on its many foreign visitors. With his new concept for the Sattelkammer, adjacent to the new visitor centre that opened in 2012, Max Dudler has completed another important component of the ensemble at the entrance to the castle and garden. Dudler’s concept and design for the ensemble surrounding the entrance path, flanked by the Sattelkammer, the visitor centre and the gardener’s lodge, won the architectural competition for the project in May 2009.

Max Dudler has transformed Heidelberg Castle’s historical Sattelkammer into a visitors’ restaurant
© Stefan Müller

The Sattelkammer, built during the reign of Frederick V, backs onto a retaining wall of the castle gardens (Hortus Palatinus), dating from the 13th century. Remarkable features of the old building, in addition to its two-meterthick sandstone walls and large window openings, include its size – the interior has a volume of approx. 27 x 12 x 9 meters – and its prominent position at the entrance. The building forms an axis with the gatehouse, through which the visitors enter the courtyard.

Max Dudler has transformed Heidelberg Castle’s historical Sattelkammer into a visitors’ restaurant
© Stefan Müller

Max Dudler’s intervention restores the emphasis on the building’s dimensions and orientation. Following its restoration according to the specifications for monument preservation, the room’s expansiveness can once again be experienced in its entirety. The interior was completely freed of all additions from the 1980s. Secondary functions are accommodated in the tower-like addition and a niche in the rear wall. A full length acoustic wall panel of cherry wood clads the niche. The lamellae design, like the acoustic ceiling, is clearly a contemporary intervention. A simple terrazzo stone was selected for the floor. The limited number of materials – sandstone masonry, wood, terrazzo – underscores the dignified simplicity of the rectangular space. The existing roof was replaced by a three-part, zinc-plated roof, which reflects the tripartite division of the building.

Max Dudler has transformed Heidelberg Castle’s historical Sattelkammer into a visitors’ restaurant
© Stefan Müller

The interior houses a restaurant. The furniture – tables, chairs and bar – were also designed by Max Dudler. One of the historic window openings allows for street sales in the summer. Kitchen, storage and building technology are housed in the tower-like side room; the toilets and ventilation system are in the niche behind the wooden wall. The outdoor area, also furnished with tables, was designed by the landscaping firm, TDB Landschaftsarchitektur. The small area between the Sattelkammer and the visitor centre unites two structures aesthetically and functionally. The stone ensemble at the entrance thus forms a harmonious prelude to the castle.

Max Dudler has transformed Heidelberg Castle’s historical Sattelkammer into a visitors’ restaurant
© Stefan Müller

Castles and fortresses are a recurring focus of Max Dudler’s architectural work. His designs for Heidelberg Castle, Hambach Castle and Sparrenburg Castle in Bielefeld testify to an intense architectural debate with the historical structures and locations.

Project Details:
Location: Schlosshof 1, D-69117 Heidelberg, Germany
Type: Restaurants
Area: 2,783 sqm
Client: Vermögen und Bau Baden-Württemberg, Amt Mannheim und Heidelberg
Architect: Max Dudler, www.maxdudler.com
Project Manager: Simone Boldrin
Team: Patrick Gründel, Katharina Laekamp, Kilian Teckemeier
Photographs: Stefan Müller

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Recommended Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

With its expansive lawns and welcoming canopy leading to a grand, naturally lit internal courtyard, the Samson Pavilion marks a significant investment in the future of health education for Case Western Reserve University
The jury of 2019 AZ Awards convened in Toronto in March and selected the very best from the 1,175 architecture and design entries
Chicago announced the selection of Studio Gang to lead the design of O’Hare International Airport Expansion
The museum took 18 years to build, has nearly a mile of galleries and is inspired by a desert rose
The 2019 Royal Institute of British Architects (RIBA) Norman Foster Travelling Scholarship opens today and welcomes applications from architecture students enrolled in schools of architecture around the world.
The distinctive building is intended to be located on top of the prominent Virgolo/Virgl mountain in Northern Italy
Utilising spatial analysis of film sets and literature, the animated artefacts are a product of the digital and physical born from rapid prototyping, digital fabrication techniques and model-making.
The SKYHIVE Challenge returns in 2019 for its second annual architecture competition to redefine the modern-day skyscraper.
Designs for the new headquarters of the Goldsun Group in Taipei have been revealed following a successful Urban Design Approval. Part of...
The transformative reimaging of a San Francisco dental office is one of only nine projects around the world to capture the coveted award.

Frank Gehry Interview: Jump Into the Unknown

Watch the Canadian-American architect talk about his life, architecture and the world today in this in-depth video by Marc-Christoph Wagner for Louisiana Channel

Alejandro Aravena – To Design is to Prefer

In this personal video interview, the Chilean Pritzker Prize-winning architect Alejandro Aravena shares his unorthodox path to architecture

Inside the converted orangery that Muller Van Severen call home

Fien Muller and Hannes Van Severen—the creative duo behind Ghent-based design studio Muller Van Severen—are no strangers to having unknown visitors ...

Torkwase Dyson for MoMA PopRally-The Shapes that Make the Black

Responding to Wolfgang Laib’s evocation of the past and present in his seminal work Milkstone, Dyson’s one-day presentation is concerned with the ritual ..