Design Raid Architecture & Design Projects Architecture Cafe Waldeck Amsterdam by Framework Studio

Cafe Waldeck Amsterdam by Framework Studio

Cafe Waldeck Amsterdam by Framework Studio
© Peter Baas

Waldeck is the name of a new bar in Amsterdam. Waldeck refers to the street on which it is located. The Emmastraat is named after Queen Emma van Waldeck-Pyrmont.

The centre of the design is the large bar located in the middle of the Cafe. The Bar defines the layout of the space. With its detailing and finishings it feels as a bar should feel like. Sitting at the bar you have a perfect view over the Vondelpark and Koninginneweg.

Cafe Waldeck Amsterdam by Framework Studio
© Peter Baas

Many of the classic bar materials and colors have been used, such as oak wood, brass, mirror surfaces, tiles, carpeted floors, rattan and marble, shades of red and blue, but this time applied in a completely unexpected way and designed with unique detail.

Cafe Waldeck Amsterdam by Framework Studio
© Peter Baas

In the rear of the bar the atmosphere hints at the Art Deco times, with high wall panelings in deep blue colors, clear and fume mirror and in front of it a long bench in velvet and leather in deep red colors.
The ambience in the winter garden is more botanical and Parisian-feeling, thanks to the Thonet chairs in rattan and the french woolen carpet with a banana leaves-pattern applied on the floor.

Cafe Waldeck Amsterdam by Framework Studio
© Peter Baas

At Waldeck the look is not rough or so called vintage like in many other bars/restaurants, but clean and fresh. A bar where during the day the crisp colors and sharp details make a fresh statement, while in the nighttime, the brass and dark red colors become more intense and create an intimate atmosphere for afterwork drinks and dinner.

Cafe Waldeck Amsterdam by Framework Studio
© Peter Baas

The outside terrace has all day sun orientation with a beautiful view on the Vondelpark. The outside facade opens completely in summertime, transforming the winter garden to a covered summer terrace.

Project Details:
Location: Amsterdam, The Netherlands
Design: Framework
Photographs: Peter Baas

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Competitions

Storyhouse includes a large main theatre space with a 20m high flytower, a studio with a dedicated bar, a boutique cinema and a city library
Experiencing a home like Murray Music includes exploration, giving another meaning and other use to spaces that normally have specific functions
The SIX is a 52-unit affordable housing project provides a home, support services and rehabilitation for previously homeless and/or disabled veterans
The project is located in one of Dubai’s busiest residential neighborhoods and accordingly surrounded by many low rise houses.
Like a kaleidoscope, the Andaz hotel reflects the culture and tradition of the neighbourhood, creating a stimulating and inspiring atmosphere ...
Located in Toronto’s Roncesvalles neighbourhood, the Galley house challenges conventional notions typical of a semi-detached, Victorian era home...
‘Two Tree House’ is designed for a young family on the steep terrain of a north facing escarpment in Australia.
In this Crown Heights brownstone, spaces are defined by built-in graphic millwork compositions and vivid three-dimensional color treatments ...
This newly built brewery with a restaurant and a bakery is located at the periphery of a Prague residential area called Hostivar
Restored interior and skylight bring new life to Chicago’s landmark Union Station

Frank Gehry Interview: Jump Into the Unknown

Watch the Canadian-American architect talk about his life, architecture and the world today in this in-depth video by Marc-Christoph Wagner for Louisiana Channel

Alejandro Aravena – To Design is to Prefer

In this personal video interview, the Chilean Pritzker Prize-winning architect Alejandro Aravena shares his unorthodox path to architecture

Inside the converted orangery that Muller Van Severen call home

Fien Muller and Hannes Van Severen—the creative duo behind Ghent-based design studio Muller Van Severen—are no strangers to having unknown visitors ...

Torkwase Dyson for MoMA PopRally-The Shapes that Make the Black

Responding to Wolfgang Laib’s evocation of the past and present in his seminal work Milkstone, Dyson’s one-day presentation is concerned with the ritual ..