Design Raid Architecture & Design Projects Architecture Storyhouse by Bennetts Associates

Storyhouse by Bennetts Associates

Storyhouse includes a large main theatre space with a 20m high flytower and up to 800 seats, a 150-seat studio with a dedicated bar, a 100-seat boutique cinema and a city library with over 700m of shelving throughout the building. These functions are supported by a large foyer and café, and large backstage with dressing rooms and company facilities.

Storyhouse by Bennetts Associates
Location Plan

When the team first visited the site in 2012 it was clear that externally the 1936 Odeon was well-preserved. The largely blank volume of the main cinema space is articulated with a composition of horizontal and vertical brick patterning emphasizing corner-towers and a rusticated base. A further brick tower and cantilevered canopy mark the entrance and the whole composition is grounded to street-scale by a matching row of shop units. Inside, the main cinema volume had been crudely sub-divided into screens and many original features had been removed. Stripping out these sub-divisions and the redundant balcony structure revealed an enormous internal volume which retains much of its original streamlined art deco plasterwork. The plasterwork ceiling and wall features form a series of curving planes and pro les which trace the complex geometry of the room and lead the eye down to the screen itself.

Storyhouse by Bennetts Associates
© Peter Cook

With the seats removed and floor leveled, the main Odeon volume has become the focal point of the new cultural centre, containing the main café and bar at ground level and at its centre the new 100-seat cinema screen. The cinema is a distinct object clad in back-lit cast glass and accessed from a new mezzanine level which also provides book-lined library study space and foyer circulation. The curved shape of the mezzanine edge follows that of the former cinema balcony, revealing the full scale of the proscenium plasterwork which once surrounded the former Odeon’s screen. With the screen removed, the foyer space now continues right through the old proscenium opening to reveal the brick-clad main auditorium of the new-build theatre. Red-painted steel stairs and walkways giving access to the theatre and the studio theatre above are suspended like theatre scenery in the glazed gap between the old and new buildings.

Storyhouse by Bennetts Associates
© Peter Cook

The new extension containing the theatre and studio has a similar footprint to the existing Odeon, but the main theatre’s tower, and the elevated volume of the studio theatre result in greater overall height. The extension is conceived as a companion-piece to the Odeon, the main auditorium and flytower volume which form the armature of the extension are clad in brick, diagonally bonded and textured to express its non-loadbearing status, and created from a brick blend selected to complement the existing Odeon’s facades. Steel-framed audience circulation walkways flank the brick auditorium enclosed by glazed cladding which wraps the entire extension building to the height of the existing Odeon, punctured only by the brick flytower and copper-clad studio volume which appears to sit on the theatre’s roof as a separate block. 

Storyhouse by Bennetts Associates
© Peter Cook

The main theatre itself is designed to operate as an 800- seat theatre with a programme of touring productions for some of the year, but is recon figurable to a 500- seat thrust-stage for locally produced work during the festival season. Acoustically isolated from the main theatre, the 150-seat studio sits on a series of steel transfer beams and columns which visibly extend down to the ground on either side of the brick auditorium volume. The studio has a dedicated bar with a fully- glazed façade to the south giving panoramic views over the city of Chester.

Storyhouse by Bennetts Associates
© Peter Cook

The city’s new public library is completely integrated into the scheme. Books will be accessible in all the key spaces within the historic Odeon, including the café/ restaurant and circulation areas. The row of shop units which were part of the original Odeon development now house a dedicated children’s library with a story- telling space, and quiet study spaces for adult readers.

With its day-long programme of events and activities the building presents the opportunity to attract the broadest possible audience from Chester and beyond, helping to revitalise the city and at the same time to re- invent the role of civic cultural buildings in the twenty- first century.

Project Details:
Location: Cheshire West and Chester, United Kingdom
Type: Cultural Center
Completed: 2017
Architects: Bennetts Associates
Photographs: Peter Cooke

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Recommended Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

A merger of two like-minded firms who have collaborated with some of the most influential players in the art and design industries
With its expansive lawns and welcoming canopy leading to a grand, naturally lit internal courtyard, the Samson Pavilion marks a significant investment in the future of health education for Case Western Reserve University
The jury of 2019 AZ Awards convened in Toronto in March and selected the very best from the 1,175 architecture and design entries
Chicago announced the selection of Studio Gang to lead the design of O’Hare International Airport Expansion
The museum took 18 years to build, has nearly a mile of galleries and is inspired by a desert rose
The 2019 Royal Institute of British Architects (RIBA) Norman Foster Travelling Scholarship opens today and welcomes applications from architecture students enrolled in schools of architecture around the world.
The distinctive building is intended to be located on top of the prominent Virgolo/Virgl mountain in Northern Italy
Utilising spatial analysis of film sets and literature, the animated artefacts are a product of the digital and physical born from rapid prototyping, digital fabrication techniques and model-making.
The SKYHIVE Challenge returns in 2019 for its second annual architecture competition to redefine the modern-day skyscraper.
Designs for the new headquarters of the Goldsun Group in Taipei have been revealed following a successful Urban Design Approval. Part of...

Nanna Ditzel Design Interview: An Image of Life

Although Ditzel is now among the most influential in Danish design, being a female designer in the 1950s and 1960s wasn’t easy

Frank Gehry Interview: Jump Into the Unknown

Watch the Canadian-American architect talk about his life, architecture and the world today in this in-depth video by Marc-Christoph Wagner for Louisiana Channel

Alejandro Aravena – To Design is to Prefer

In this personal video interview, the Chilean Pritzker Prize-winning architect Alejandro Aravena shares his unorthodox path to architecture

Inside the converted orangery that Muller Van Severen call home

Fien Muller and Hannes Van Severen—the creative duo behind Ghent-based design studio Muller Van Severen—are no strangers to having unknown visitors ...