Design Raid Architecture & Design Projects Architecture Casa Murray Music by Carazo Arquitectura

Casa Murray Music by Carazo Arquitectura

To inhabit a house is to use each of its spaces, not only according to its specific purpose, that is to say, a kitchen will not be used only for cooking, a room will not only be for sleeping, a hallway will not be a linear path. Experiencing a home like Murray Music includes exploration, giving another meaning and other use to spaces that normally have specific functions.

Casa Murray Music by Carazo Arquitectura
© Roberto D’Ambrosio

Murray Music House is designed for a family of 5 inhabitants, mom, dad and three children, who constantly feedback the design process, being this key for the definition of each space and each corner of the house.

Taking advantage of site characteristics such as topography, trees and orientation, allowed to adapt to the steep slope of the land, designing a two level house with specific characteristic for each environment. The lower level has the quality of being immersed in the ground and within a wooded area that promotes privacy, generates a threshold of silence and the earth and grass provide climatic comfort, creating cool environments during the day and warm at night. The trees cover a good part of the facades, generate shadows, light projections that pass through the branches and paint the panorama with their trunks, roots and leaves making of this space, located in the depth of the ground, the ideal place for the bedrooms.

Casa Murray Music by Carazo Arquitectura
© Roberto D’Ambrosio

The upper level, located at the top of the land, has a wide view to the southwest of the central valley, where trees do not cover their facades. These are cleared to allow the entrance of the greater amount of natural light to the social areas, reason why the terraces, the walls and open spaces become canvases In light of the incidence of the sun. The ceilings expand in order to create the transition between internal and external spaces, containing the various activities of the social core and its extension to the exterior.

Casa Murray Music by Carazo Arquitectura
© Roberto D’Ambrosio

The geometry of the house plays a fundamental roll for the understanding and coherence of the various programs involved in the project, through the scale, subtraction and addition granted by the multiple forms. The openings allow natural lighting and ventilation through each of the spaces. The kitchen area extends as an integrating element of the dwelling with the social area, which allows the participation of all the inhabitants in the housework, hierarchizing this space through the height, the overhead lighting, and the views to the landscape.

The natural elements of the site become accomplices of the design, the house Murray Music is lived through the experimentation, which was the concept of the House, which allowed to arouse the emotions through the experience of the spaces and all its designed details planed in conjunction with his future inhabitants, allowing the appropriation and the characterization of each space.

Project Details:
Location: Heredia, Costa Rica
Type: Houses
Project Area: 395 m2
Completion Date: 2016
Architects: Carazo Arquitecturacarazoarquitectura.com
Photographer: Roberto D’Ambrosio

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Recommended Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

A merger of two like-minded firms who have collaborated with some of the most influential players in the art and design industries
With its expansive lawns and welcoming canopy leading to a grand, naturally lit internal courtyard, the Samson Pavilion marks a significant investment in the future of health education for Case Western Reserve University
The jury of 2019 AZ Awards convened in Toronto in March and selected the very best from the 1,175 architecture and design entries
Chicago announced the selection of Studio Gang to lead the design of O’Hare International Airport Expansion
The museum took 18 years to build, has nearly a mile of galleries and is inspired by a desert rose
The 2019 Royal Institute of British Architects (RIBA) Norman Foster Travelling Scholarship opens today and welcomes applications from architecture students enrolled in schools of architecture around the world.
The distinctive building is intended to be located on top of the prominent Virgolo/Virgl mountain in Northern Italy
Utilising spatial analysis of film sets and literature, the animated artefacts are a product of the digital and physical born from rapid prototyping, digital fabrication techniques and model-making.
The SKYHIVE Challenge returns in 2019 for its second annual architecture competition to redefine the modern-day skyscraper.
Designs for the new headquarters of the Goldsun Group in Taipei have been revealed following a successful Urban Design Approval. Part of...

Nanna Ditzel Design Interview: An Image of Life

Although Ditzel is now among the most influential in Danish design, being a female designer in the 1950s and 1960s wasn’t easy

Frank Gehry Interview: Jump Into the Unknown

Watch the Canadian-American architect talk about his life, architecture and the world today in this in-depth video by Marc-Christoph Wagner for Louisiana Channel

Alejandro Aravena – To Design is to Prefer

In this personal video interview, the Chilean Pritzker Prize-winning architect Alejandro Aravena shares his unorthodox path to architecture

Inside the converted orangery that Muller Van Severen call home

Fien Muller and Hannes Van Severen—the creative duo behind Ghent-based design studio Muller Van Severen—are no strangers to having unknown visitors ...