Hotel Andaz by Concrete

Weaving state-of-the-art technology and old traditions into the interior, reflecting what makes Munich unique, forming a sense of tension that can be found throughout the hotel design. The ceiling structure illustrates this contrast via a literally interwoven network of rough wood and high-gloss anodised metal. The connecting axis between the different areas which brings all functions together in a single hybrid space (‘we share’) is a lively place to meet and mingle.

Hotel Andaz by Concrete
The Lobby / Photo © Wouter van der Sar for concrete

The many facets of Bavarian culture run like a leitmotif through the design. This is reflected from the largest scale to the smallest details; for example, the diamond shape (the Bavarian flag) is placed over the whole layout like a matrix, while details like deer horn buttons on the cushions remind of Bavarian fashion. Many icons associated with the city of Munich have been reinterpreted or abstracted as small highlights drizzled throughout the hotel, while traditional materials have been given a modern interpretation via a contemporary design language, including the “golden pretzel”.

Hotel Andaz by Concrete
The Lobby Bar / Photo © Wouter van der Sar for concrete

Lounge & Bar

The lounge immediately has an impressive effect on the guests with the oversized diamond pattern of the natural stone floor mirrored on the ceiling by back-lit diamond shapes. The diamond-shaped columns in the entrance area are two storeys high and feature several nearly seven-metre high video screens that stream the Munich skies while guests informally check in.

Hotel Andaz by Concrete
Restaurant The Lonely Brocolli / Photo © Wouter van der Sar for concrete

‘The Lonely Broccoli’

The restaurant ‘The Lonely Broccoli is connected to the lounge with an iconic glass display wall, featuring TLB’s collection of butcher cleavers. It features a meat-oriented menu that is likely to attract guests and locals alike. The heart of the restaurant is its open kitchen. Under an enormous hood made of steel and glass, it offers guests a great view of the meat being prepared on the impressive charcoal grill. Opposite to the kitchen is the open charcuterie bar.

Hotel Andaz by Concrete
The Event Space / Photo © Wouter van der Sar for concrete

The Ballroom 
The imposing five-metre high ballroom has an illuminated diamond-shaped ceiling. This absolute showstopper spans the space in a three-dimensional fold and folds down to the floor at one side. Via countless programmable lighting moods, the brightly-coloured back-lit ceiling can be turned into a huge object of light and transformed into an atmospheric setting for any occasion. Between the otherwise plain white surfaces and sweeping sheer curtains, the diamond pattern of the carpet creates a kaleidoscope of blues.

Hotel Andaz by Concrete
M’uniqo bar / Photo © Wouter van der Sar for concrete

M’uniqo 
At the sky bar, when stepping off the lift at the highest point of the building, guests will be rewarded with a panoramic view over Munich. Embedded in an exclusive range of materials in brass and petrol tones, M’Uniqo is all about opulence and richness. Centred around an iconic bottle rack, the five-metre high bar has a core covered in back-lit shelves, with hundreds of bottles reflected in the mirror ceiling.

Hotel Andaz by Concrete
The Room / Photo © Wouter van der Sar for concrete

The Rooms 
A modern loft was the inspiration for the very spacious hotel rooms. Instead of conventional walls that separate the room, two frames of raw steel divide it into a bathroom, bedroom and living area to create a contemporary en-suite. It has resulted in an open character with a free visual axis from the entrance to the wide panorama windows.

Café M 
With its high glass facades, the employee restaurant Café M in the annex building opens to the outside on three sides. Reminiscent of a picnic setting, the casual decor and unpretentious menu make the café accessible to staff, hotel guests and neighbourhood residents alike.

Hotel Andaz by Concrete
Spa / Photo © Wouter van der Sar for concrete

Spa & Pool Deck
The human body has no sharp angles, and this leading theme inspired the round shapes of the spaces in the spa. As they flow organically into each other, guests are intuitively guided to the different areas, while natural materials, soft greens, oak, light tile mosaics and brass accents radiate an elegant calm. On the 5th floor, there is a 24-hour fitness center, treatment rooms, changing rooms and an extensive sauna area. An iconic spiral staircase links the 5th floor to the pool deck and outdoor terrace on the 6th. This area is also directly accessible with the lift and is the perfect place for pool parties, presentations and other events surrounded by an impressive view over Munich.

Project Details:
Location: Munich, Germany
Type: Hotels
Area: 35.600 m2; Rooms: 227
Client: Jost Hurler GmbH; Hotel Operator: Hyatt
Architects: concrete
Design Team: Rob Wagemans, Melanie Knüwer, Hilka Ackermann, Susanne Schanz, Cathelijne Vreugdenhil, Sylvie Meuffels, Jolijn Vonk, Kasia Heijerman, Sofie Ruytenberg, Lisa Hassanzadeh, Erik van Dillen, Mieke Billekens, Ayca Dogan, Daniel Schröter, Johanna Zychski
Photographs: Wouter van der Sar


Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Recommended Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

A merger of two like-minded firms who have collaborated with some of the most influential players in the art and design industries
With its expansive lawns and welcoming canopy leading to a grand, naturally lit internal courtyard, the Samson Pavilion marks a significant investment in the future of health education for Case Western Reserve University
The jury of 2019 AZ Awards convened in Toronto in March and selected the very best from the 1,175 architecture and design entries
Chicago announced the selection of Studio Gang to lead the design of O’Hare International Airport Expansion
The museum took 18 years to build, has nearly a mile of galleries and is inspired by a desert rose
The 2019 Royal Institute of British Architects (RIBA) Norman Foster Travelling Scholarship opens today and welcomes applications from architecture students enrolled in schools of architecture around the world.
The distinctive building is intended to be located on top of the prominent Virgolo/Virgl mountain in Northern Italy
Utilising spatial analysis of film sets and literature, the animated artefacts are a product of the digital and physical born from rapid prototyping, digital fabrication techniques and model-making.
The SKYHIVE Challenge returns in 2019 for its second annual architecture competition to redefine the modern-day skyscraper.
Designs for the new headquarters of the Goldsun Group in Taipei have been revealed following a successful Urban Design Approval. Part of...

Nanna Ditzel Design Interview: An Image of Life

Although Ditzel is now among the most influential in Danish design, being a female designer in the 1950s and 1960s wasn’t easy

Frank Gehry Interview: Jump Into the Unknown

Watch the Canadian-American architect talk about his life, architecture and the world today in this in-depth video by Marc-Christoph Wagner for Louisiana Channel

Alejandro Aravena – To Design is to Prefer

In this personal video interview, the Chilean Pritzker Prize-winning architect Alejandro Aravena shares his unorthodox path to architecture

Inside the converted orangery that Muller Van Severen call home

Fien Muller and Hannes Van Severen—the creative duo behind Ghent-based design studio Muller Van Severen—are no strangers to having unknown visitors ...