Design Raid Architecture & Design Projects Architecture Updating Toronto's Existing Housing Stock - The Galley House

Updating Toronto’s Existing Housing Stock – The Galley House

Located in Toronto’s Roncesvalles neighbourhood, the Galley house challenges conventional notions typical of a semi-detached, Victorian era home, by providing a new rear entry hub, internal connectivity, and abundant natural light within a two-storey volume addition.

The client’s desire was to convert their home into a more livable and beautiful space that would suit their family’s lifestyle. Merike Bauer, a founding partner of the firm along with Stephen Bauer, explains “We approached that brief by reconsidering two primary elements: the pattern of circulation into the house and access to natural light.”

The Galley House
© Tom Arban

A key feature in the project speaks to Reigo & Bauer’s ongoing studies of daylighting all parts of a home. Above the dining room, the subtle tilt of the east facing upper wall, and a cut-away in the second floor, permits the large window above to act as a skylight, flooding the centrally located dining area below with natural light, whilst connecting the upper and lower levels–– an unexpected condition in Toronto’s Victorian-era homes. Courtesy of slight offsets and subtle sculptural design elements, the natural light reflects off smooth, curved matte white walls throughout, while the upper floor benefits from the newly expanded views afforded by the tilt of the wall & window.

The Galley House
© Tom Arban

Only freestanding volumes of wall divide spaces on the main level, providing a sense of inter-connectivity throughout the project. Unconventionally, the back of the main level has been given over to a dropped oversized landing, connecting main level, grade and basement. Serving as the primary entry hub to the home, an open concept mud room is tucked in beside the stairwell, where Reigo & Bauer used diamond mesh railings to discretely obscure the coat storage from the main floor space, without obstructing outside views. The extra three feet of height gained from the dropped level has provided the main floor with expanded views to the backyard through floor to ceiling glass.

In addition to addressing core elements of the home’s internal redesign, the partners’ use of innovative materials and architectural design elements ensure the addition’s external façade both contrasts and compliments its neighbouring environment. “At its widest point, the house is only 20 feet across, which narrows to 16 feet for the extension at the back,” explains Stephen Bauer.

“Given those parameters, we put a lot of thought into architectural elements that would not only achieve a modern look for the extension, but would also capture sunlight efficiently while mitigating shadows and reflections cast on and from neighbouring spaces.”

The Galley House
© Tom Arban

For the exterior cladding, Reigo & Bauer sought a contemporary complement to the traditional brick façades of the existing home and its surroundings, opting for a unit-based cladding that would serve the same principal, but in the form of black and white diamond-shaped metal tiles. The two-tone cladding effectively distinguishes the volumes as stacked layers, rather than giving the impression of a single overarching façade. The upper and lower volumes are distinguished not only by the contrasting colours, but very subtly by their geometry. A slight 10º degree slope of the upper side window wall is echoed below in a surprising variance from square in the side and rear walls; the offset reinforcing the reading of two stacked volumes.

On the roof of the extension, a sundeck completes the addition, with light industrial fencing that embraces the quality of transparency found throughout the project.

Project Details:
Location: Toronto, Canada
Type: Houses
Area: 2,150 sf ( 200 m2)
Completion: 2018
Architects: Reigo & Bauer
Design Team: Stephen Bauer, Merike Bauer, Fabian Grieco
Structural Engineer: Blackwell
Construction: JH Reynolds Contracting
Photography: Tom Arban

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Recommended Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

A merger of two like-minded firms who have collaborated with some of the most influential players in the art and design industries
With its expansive lawns and welcoming canopy leading to a grand, naturally lit internal courtyard, the Samson Pavilion marks a significant investment in the future of health education for Case Western Reserve University
The jury of 2019 AZ Awards convened in Toronto in March and selected the very best from the 1,175 architecture and design entries
Chicago announced the selection of Studio Gang to lead the design of O’Hare International Airport Expansion
The museum took 18 years to build, has nearly a mile of galleries and is inspired by a desert rose
The 2019 Royal Institute of British Architects (RIBA) Norman Foster Travelling Scholarship opens today and welcomes applications from architecture students enrolled in schools of architecture around the world.
The distinctive building is intended to be located on top of the prominent Virgolo/Virgl mountain in Northern Italy
Utilising spatial analysis of film sets and literature, the animated artefacts are a product of the digital and physical born from rapid prototyping, digital fabrication techniques and model-making.
The SKYHIVE Challenge returns in 2019 for its second annual architecture competition to redefine the modern-day skyscraper.
Designs for the new headquarters of the Goldsun Group in Taipei have been revealed following a successful Urban Design Approval. Part of...

Nanna Ditzel Design Interview: An Image of Life

Although Ditzel is now among the most influential in Danish design, being a female designer in the 1950s and 1960s wasn’t easy

Frank Gehry Interview: Jump Into the Unknown

Watch the Canadian-American architect talk about his life, architecture and the world today in this in-depth video by Marc-Christoph Wagner for Louisiana Channel

Alejandro Aravena – To Design is to Prefer

In this personal video interview, the Chilean Pritzker Prize-winning architect Alejandro Aravena shares his unorthodox path to architecture

Inside the converted orangery that Muller Van Severen call home

Fien Muller and Hannes Van Severen—the creative duo behind Ghent-based design studio Muller Van Severen—are no strangers to having unknown visitors ...