Design Raid Architecture & Design Projects Architecture Two Tree House by Bark Design Architects

Two Tree House by Bark Design Architects

‘Two Tree House’ is designed for a young family on the steep terrain of a north facing escarpment in Australia.

Cantilevering high above the steep northern escarpment of Buderim Mountain, this young family’s ‘Tree House’ nods to the majestic Eucalypts, which frame the broad views of the Sunshine Coast from its large breezy decks in the subtropics.

Two Tree House by Bark Design Architects
© Christopher Frederick Jones

From the light filtering breezeway, past the inviting plunge pool, this is a home for a trusting client with a modest budget, which was designed to be a modern, timeless, sustainable and climatic response for outdoor living and welcoming spaces within a smart modular structure.

Located on the northern slope of Buderim mountain on the Sunshine Coast in Queensland, the design strategy of the house ‘repairs’ and utilises a large earthworks scar made on the site prior to our clients acquiring the site.

Two Tree House by Bark Design Architects
© Christopher Frederick Jones

Modular living and sleeping pavilions are gathered together on a suspended timber platform connected by an open ‘breezeway’ and veranda spaces which provide external circulation between indoor and outdoor living whilst optimising the climate and connecting the occupants to nature and the immediate and broader landscape.

The swimming pool court anchors the single level house to the tenuous rocky slope and enables its lightweight platform to hover high above its terrain providing prospect over the Sunshine Coast hinterland.

Two Tree House by Bark Design Architects
© Christopher Frederick Jones

‘Two Tree House’ preserves and celebrates the magnificence of two ancient ‘Flooded Gum’, Australian Eucalypts within the spirit of its place. It is a breathable and porous house to suit a benign subtropical climate, and an inextricable connection to its coastal place.

Robustness, economy and natural authenticity guided the design aesthetic and natural material palette of galvanised steel, hardwood timber, polycarbonate, plywood and fibre cement sheet cladding.

A changing filigree of light and shade filters through the ‘breezeway’ timber battened ceiling. The graphic shadows and sunlight tracking through the spaces register time, and season, whilst moonlight through the house is magic.

Project Details:
Location: Sunshine Coast, Australia
Type: Houses
Project Size: 260 m2; Site Size: 1199 m2
Completion Date: 2017
Architects: Bark Design Architects – www.barkdesign.com.au
Photographs: Christopher Frederick Jones

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Recommended Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

A merger of two like-minded firms who have collaborated with some of the most influential players in the art and design industries
With its expansive lawns and welcoming canopy leading to a grand, naturally lit internal courtyard, the Samson Pavilion marks a significant investment in the future of health education for Case Western Reserve University
The jury of 2019 AZ Awards convened in Toronto in March and selected the very best from the 1,175 architecture and design entries
Chicago announced the selection of Studio Gang to lead the design of O’Hare International Airport Expansion
The museum took 18 years to build, has nearly a mile of galleries and is inspired by a desert rose
The 2019 Royal Institute of British Architects (RIBA) Norman Foster Travelling Scholarship opens today and welcomes applications from architecture students enrolled in schools of architecture around the world.
The distinctive building is intended to be located on top of the prominent Virgolo/Virgl mountain in Northern Italy
Utilising spatial analysis of film sets and literature, the animated artefacts are a product of the digital and physical born from rapid prototyping, digital fabrication techniques and model-making.
The SKYHIVE Challenge returns in 2019 for its second annual architecture competition to redefine the modern-day skyscraper.
Designs for the new headquarters of the Goldsun Group in Taipei have been revealed following a successful Urban Design Approval. Part of...

Nanna Ditzel Design Interview: An Image of Life

Although Ditzel is now among the most influential in Danish design, being a female designer in the 1950s and 1960s wasn’t easy

Frank Gehry Interview: Jump Into the Unknown

Watch the Canadian-American architect talk about his life, architecture and the world today in this in-depth video by Marc-Christoph Wagner for Louisiana Channel

Alejandro Aravena – To Design is to Prefer

In this personal video interview, the Chilean Pritzker Prize-winning architect Alejandro Aravena shares his unorthodox path to architecture

Inside the converted orangery that Muller Van Severen call home

Fien Muller and Hannes Van Severen—the creative duo behind Ghent-based design studio Muller Van Severen—are no strangers to having unknown visitors ...