Since a thousand years ago, Boshan has become a renowned town of ceramics and colored glaze. Touring around it, one can fully enjoy the beautiful landscape and fascinating culture. Many old villages here such as Guyao Village witnessed the passage of time, inherited ingenious craftsmanship as well as the spirit for striving for excellence, and created various exquisite artworks. Based on these favorable natural and cultural conditions in Boshan, the client decided to construct an “elder-care town” beside Yuwang Mountain, a destination for old people to enjoy later life. Pottery and Colored Glaze Workshop, the project undertaken by Co-Direction Design, is situated in the “elder-care town”.

Pottery and Colored Glaze Workshop by Co-Direction Design
Reception Area / © Jing Xufeng

Bearing in mind the inheritance of local traditional culture and the essence of design, the design team conceived to restructure the space and integrate historical and cultural elements into it, aiming to reach a balance between the contemporary and the traditional.

The overall space features a smooth and natural layout, with ochre, black and white as major hues. Woods, stones, copper and bricks were widely utilized, together creating a calm and restrained atmosphere in the space. Besides, cultural symbols of ceramics dating back to one thousand years ago were ingeniously incorporated into the interior design.

Pottery and Colored Glaze Workshop by Co-Direction Design
Reception Area / © Jing Xufeng

A massive granite stone functions as the front desk, which is in harmony with the space, directly evoking people’s deeper feelings. The foyer was designed with a symmetrical layout, conveying oriental aesthetics of order. The wired glass screens in this area are placed with a certain distance from each other, which exude dim and soft lights and form the contrast of massiveness and lightness with the architecture.

Pottery and Colored Glaze Workshop by Co-Direction Design
Pottery Workshop / © Jing Xufeng

The ceiling was designed with curved and strip-shaped structures, which shows the structural aesthetics of traditional Chinese architecture and adds a sense of formality to the space. Lights fall on the tiered glazed bricks, generating soft glitter like jades and pearls, and indicating the rich local cultural context. Large area of white walls and gray hollow bricks echo each other, which endows the space with unique textures, blurs boundaries within it and facilitates the interaction of lights and shadows.

Pottery and Colored Glaze Workshop by Co-Direction Design
Artists Studio on the second floor / © Jing Xufeng

The whole space is like a piece of classical music deducted by exquisite architectural elements. Walking through it, one can deeply feel the collision between modern design language and traditional aesthetics as well as the inheritance of Chinese culture.

Project Details:
Location: No.6, Yaojiayu Village, Boshan District, Zibo City, Shandong Province, China
Area: 810 m2
Main materials: wood veneer, wired-glass, glazed brick, gray brick, brushed stainless steel, textured paint
Interior Design: Co-Direction Design
Soft decoration: Co-Direction Aesthetics
Photographs: Jing Xufeng

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.