Design Raid Architecture & Design Projects Architecture Exhibition Center of Zhengzhou Linkong Biopharmaceutical Park by WSP ARCHITECTS

Exhibition Center of Zhengzhou Linkong Biopharmaceutical Park by WSP ARCHITECTS

Text provided by the architects: Zhengzhou Linkong Biopharmaceutical Park is the largest innovative and entrepreneurship base for R&D and production of life science and biotechnology in Henan Province, China. Its innovation, cutting-edge and unlimited potential for development are all important factors for designers to consider.

The curvilinear passage that one can roam about serves as the life axis and connects the north and the south of the park. The exhibition centre of elliptical form, whose design is integrated into the central landscape, is located in the centre of the axis. Its well-arranged layering and sense of quality make it the landmark building that precedes the construction of the park.

Together with the international conference centre and incubator centre in the south, the exhibition centre forms the main square of the park as well as forming a sharp contrast with the square modulization pilot products in the north–circular symbolizes freedom while square represents preciseness.

Exhibition Center of Zhengzhou Linkong Biopharmaceutical Park by WSP ARCHITECTS
© RUIJING Photography

The curve modelling, with its spiral and irregular form, endows the exhibition centre with a quiet power. It is also an architectural language borrowed to pay tribute to DNA, the most important source code of modern biopharmaceutical industry.

The core space of the center uses double helix structure, thus creates a vertical space combined with the central landscape. Its exterior uses metal louvers hovering from the surface waterscape until reaching the roof platform and the interior is organically connected in series via spiral ramps which form life trails, and create coherent and convenient internal flow lines among floors. Three ellipses with different functions rotate in different directions, forming a variety of interesting spaces. The continuous curves indoors and outdoors simultaneously form double helix structures, which satisfy the visual requirements in all directions. The spiral louvers condense into an organic structure that traps the three ellipses and forms an infinitely continuous plastic form.

Exhibition Center of Zhengzhou Linkong Biopharmaceutical Park by WSP ARCHITECTS
© RUIJING Photography

The first floor of the building is a display space, whose large area of floor-to-ceiling glass curtain walls better connect the indoor and outdoor views. The second floor is a flexible office space that meets the needs of different groups of people; it forms a visual continuity with the central space through glass partitions. The dining space on the third floor is the highest point of the entire building, and the outdoor viewing platform also provides a view of the entire park.

Exhibition Center of Zhengzhou Linkong Biopharmaceutical Park by WSP ARCHITECTS
© RUIJING Photography

Under the backdrop of the large glass curtain walls, the shutter profiles made of metal aluminum panels make the exhibition center shows a stronger sense of technology. Each louver section is shuttle shaped, and perforated aluminum plate is used to make the entire building lighter, and different light and shade effects are produced with sunlight’s angles. Each shuttle louver is rotated 30 degrees in the direction of the spirals, cleverly concealing the lamp troughs at the ends, and the curved illuminated face gives the light a rhythmic beauty that enhances the overall flow of the building.

Exhibition Center of Zhengzhou Linkong Biopharmaceutical Park by WSP ARCHITECTS
© RUIJING Photography

The entrance to the exhibition center cleverly applies a circular waterscape that echoes with the architectural form of double helix DNA. Through the bridge, one can enter the main entrance formed by the waterscape and the second-floor cantilevered structure, whose exaggeration increases the visual sense of layering. The reflection in the water fluctuates with the wind, which echoes with the building.

Exhibition Center of Zhengzhou Linkong Biopharmaceutical Park by WSP ARCHITECTS
Aerial view of the park

The center aims to return design ideas to the origin of biopharmaceuticals, and architecture to human charisma, thus obtaining life dynamics extending upward. The beauty of the infinitely variable curves conceals the building’s ceiling, which looks as if it is spreading all the way to the clouds. This special design also explains the designer’s initial aspiration that is ever forwarding in splendid architectural creations.

Project Details:
Location: Zhengzhou Airport Economy Zone, Zhengzhou, China
Type: Office Buildings
Client: Xing Gang Investment
Architect Firm: WSP ARCHITECTS
Chief Architects: Wu Gang, Chen Ling, Nelson Tam
Architects: Sun Zhe, Weng Jinfan, Zhao Minghu, Chen Peng, Li Donghui, Guo Jianlong, Li Long, Zhang Zeyang, Cui Qiaoya, Li Yujie, Xiao Yipeng, Wang Lu, Yu Fei
Photography: RUIJING Photography

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Recommended Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

With its expansive lawns and welcoming canopy leading to a grand, naturally lit internal courtyard, the Samson Pavilion marks a significant investment in the future of health education for Case Western Reserve University
The jury of 2019 AZ Awards convened in Toronto in March and selected the very best from the 1,175 architecture and design entries
Chicago announced the selection of Studio Gang to lead the design of O’Hare International Airport Expansion
The museum took 18 years to build, has nearly a mile of galleries and is inspired by a desert rose
The 2019 Royal Institute of British Architects (RIBA) Norman Foster Travelling Scholarship opens today and welcomes applications from architecture students enrolled in schools of architecture around the world.
The distinctive building is intended to be located on top of the prominent Virgolo/Virgl mountain in Northern Italy
Utilising spatial analysis of film sets and literature, the animated artefacts are a product of the digital and physical born from rapid prototyping, digital fabrication techniques and model-making.
The SKYHIVE Challenge returns in 2019 for its second annual architecture competition to redefine the modern-day skyscraper.
Designs for the new headquarters of the Goldsun Group in Taipei have been revealed following a successful Urban Design Approval. Part of...
The transformative reimaging of a San Francisco dental office is one of only nine projects around the world to capture the coveted award.

Frank Gehry Interview: Jump Into the Unknown

Watch the Canadian-American architect talk about his life, architecture and the world today in this in-depth video by Marc-Christoph Wagner for Louisiana Channel

Alejandro Aravena – To Design is to Prefer

In this personal video interview, the Chilean Pritzker Prize-winning architect Alejandro Aravena shares his unorthodox path to architecture

Inside the converted orangery that Muller Van Severen call home

Fien Muller and Hannes Van Severen—the creative duo behind Ghent-based design studio Muller Van Severen—are no strangers to having unknown visitors ...

Torkwase Dyson for MoMA PopRally-The Shapes that Make the Black

Responding to Wolfgang Laib’s evocation of the past and present in his seminal work Milkstone, Dyson’s one-day presentation is concerned with the ritual ..