Text description provided by the architects
The client approached us with a brief to renovate their double fronted cottage in Hawthorn, after a few briefing session with the clients, it became very clear that their lifestyle revolved around their garden and spending their days outdoors as much as possible. Unfortunately, their existing house doesn’t utilise the exterior as well as it could and being completely south facing, the central body of the house remains quite dark most of the year.

Tunnel House, Australia by MODO Architecture
© Peter Bennetts

So our first approach was to remove the awkward rear lean-to and instead of extending from the existing house, we decided to build a stand-alone structure o the front house and connect the two spaces with a central passageway. Conceptually, this allows the two built form to contrast their individual form and characteristic, creating an architecture that provides a clear distinction between ‘old’ and ‘new’. Spatially, the new stand-alone living at the rear opens the central body of the site to create a north facing the courtyard, with this planning strategy we now have a new north facing rear living area, natural light into the ‘darkest’ spot of the front house and an active garden courtyard.

The new living area is now nestled between the rear garden and the new courtyard, creating an architecture that now physically embeds the clients in between the garden, where previously they were only next to it. We felt this approach not only respected their interest and lifestyle but we hope it will enhance it.

Tunnel House, Australia by MODO Architecture
© Peter Bennetts

Formally the concept is constructed of 4 key elements; the existing front house, the tunnel, the pavilion and the voids. Each of these elements is designed to be formally understood separately, but knitted closely together to work with each other.

At the rear of the front house, there is a connecting Tunnel which leads you through into the new living zone and forms the central courtyard. Conceptually the tunnel is designed to communicate the transition between the old and new zones, the tunnel is formed in salvage brick and a glazed sliding door. The brick portion of the tunnel is designed to subtly compress the space down before releasing the clients into a high and light led living room. The bricks also give a sense of weight, density and coolth, which when walking through, also momentarily shields your senses, and similar to the physical spatial release you get from the squeeze, you also get the sensory release into the new living area and courtyard.

Tunnel House, Australia by MODO Architecture
© Peter Bennetts

The new addition consists of a kitchen, pantry, dining, living, bath and laundry. Unlike the brick tunnel, the concept of the addition is to borrow qualities you may find in a park pavilion. Rather than creating a wall space with windows and doors punched out, we decided to mirror it and place objects (black boxes), lines (structure) and planes (roof) to hold the space, with the spaces between glazed. By reversing this approach, we visually open the living areas to the garden, the ‘walls’ are now the garden itself, which subtly changes throughout the day, evening and season.

Tunnel House, Australia by MODO Architecture
© Peter Bennetts

The roof form kicks up form an asymmetrical buttery roof, the combination of the raked ceiling and high windows softly diffuses the natural light down into space and to gently lift the space up. The ceiling continues to diffuse light in the evening, a set of track lights are designed to bounce light back down into the living areas, the ceiling helps to soften the light while also create quite a sculptural element in the evening.

Tunnel House, Australia by MODO Architecture
© Peter Bennetts

The Void is the garden space between the spaces, there are 4 sets of sliding doors which are designed to slide away completely which is used to enhance the ‘pavilion’ concept. With the doors fully opened, the interior space becomes incredibly permeable and invites the garden through space and to become the ‘hero’ of the story.

Tunnel House, Australia by MODO Architecture
© Peter Bennetts

Project Details:
Architects: MODO Architecture
Location: Hawthorn, Australia
Type: Residential, Houses
Project Area: 143 m2
Site Area: 379 m2
Date: 2015
Photography: Peter Bennetts


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.