Design Raid Architecture & Design Projects Architecture Meteor Cinema by One Plus Partnership Limited

Meteor Cinema by One Plus Partnership Limited

Meteor Cinema is a 2-storey cinema located in a shopping mall in Guangzhou. A meteor is an astronomical observation where a bright trail of light appears in the night sky when a meteoroid enters the Earth’s atmosphere. This beautiful scene only appears in the sky for a very brief moment, and then vanishes without leaving any trace behind.

Meteor Cinema by One Plus Partnership Limited
© One Plus Partnership Limited & Jonathan Leijonhufvud

The process of filmmaking reminds of a meteor. A movie takes years to be completed; it is comprised of the hard work of a big team of people. The designers wanted to pay tribute to the filmmakers through the design of this cinema, to remind the audience of the passion and effort filmmakers have cultivated into their relatively short-lived enjoyment.

In order to capture the movement of a meteor shower, the designers have constructed scenes in the midst of a meteor shower in different styles, which can be found throughout the entire cinema.

Meteor Cinema by One Plus Partnership Limited
© One Plus Partnership Limited & Jonathan Leijonhufvud

In the lobby, long rectangular-cuboid decorations extend from the ceiling, mimicking the motion of a meteor shower streaking through the sky. To enhance the three-dimensional vibrant atmosphere, the rectangular cuboids point at two directions. The designers repeatedly adjusted the length and direction of these cuboids both on the computer and on set, to ensure that every piece is displayed at the right angle for the best overall effect. To create a sense of movement, the edges of the cuboids are slightly slanted. The meteor shower looks as if it is falling very quickly with this sharper edge, creating a dramatic contrast with the fact that the ceiling feature frozen and motionless in real life.

Meteor Cinema by One Plus Partnership Limited
© One Plus Partnership Limited & Jonathan Leijonhufvud

The designers adopted an earth colour scheme to create an elegant atmosphere. Instead of using wood, which would inflict fire regulations, aluminium was used in creating the ceiling feature. These aluminium plates are coated with wood patterns in two different shades of brown to create a wood-like effect.

Apart from the ceiling feature, other decorations in the cinema, such as the signage and tiles on the wall, are also linear and oblique to match with the ceiling feature. The stainless steel signage showing the auditorium numbers look as if they are flying towards the audience, echoing the motion of the ceiling feature.

Meteor Cinema by One Plus Partnership Limited
© One Plus Partnership Limited & Jonathan Leijonhufvud

Meteor shower is transformed into flat rectangular shaped-stones in the corridor, which look as if they are growing from the ground. The designers used this shape to illustrate another possible configuration of the meteor shower in a dynamic way.

The concept of the meteor shower continues through the auditorium. To surprise the audience, a unique portrayal of a meteor shower can be found in each auditorium, e.g. different styles of wall decorations are installed; seats are replaced by beds for the audience to lie down and enjoy the meteor shower before the movie starts.

Meteor Cinema by One Plus Partnership Limited
© One Plus Partnership Limited & Jonathan Leijonhufvud

Through the design of Meteor Cinema, the designers have captured the short-lived meteor shower and presented it as an eternal installation. With matching decorations and signage design, the theme of meteor show is presented in the entire cinema in a harmonious and elegant fashion.

Project Details:
Location: Guangzhou Shi, China
Type: Theatres + Performance
Design: One Plus Partnership Limited
Photographs: Jonathan Leijonhufvud

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Recommended Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

A merger of two like-minded firms who have collaborated with some of the most influential players in the art and design industries
With its expansive lawns and welcoming canopy leading to a grand, naturally lit internal courtyard, the Samson Pavilion marks a significant investment in the future of health education for Case Western Reserve University
The jury of 2019 AZ Awards convened in Toronto in March and selected the very best from the 1,175 architecture and design entries
Chicago announced the selection of Studio Gang to lead the design of O’Hare International Airport Expansion
The museum took 18 years to build, has nearly a mile of galleries and is inspired by a desert rose
The 2019 Royal Institute of British Architects (RIBA) Norman Foster Travelling Scholarship opens today and welcomes applications from architecture students enrolled in schools of architecture around the world.
The distinctive building is intended to be located on top of the prominent Virgolo/Virgl mountain in Northern Italy
Utilising spatial analysis of film sets and literature, the animated artefacts are a product of the digital and physical born from rapid prototyping, digital fabrication techniques and model-making.
The SKYHIVE Challenge returns in 2019 for its second annual architecture competition to redefine the modern-day skyscraper.
Designs for the new headquarters of the Goldsun Group in Taipei have been revealed following a successful Urban Design Approval. Part of...

Nanna Ditzel Design Interview: An Image of Life

Although Ditzel is now among the most influential in Danish design, being a female designer in the 1950s and 1960s wasn’t easy

Frank Gehry Interview: Jump Into the Unknown

Watch the Canadian-American architect talk about his life, architecture and the world today in this in-depth video by Marc-Christoph Wagner for Louisiana Channel

Alejandro Aravena – To Design is to Prefer

In this personal video interview, the Chilean Pritzker Prize-winning architect Alejandro Aravena shares his unorthodox path to architecture

Inside the converted orangery that Muller Van Severen call home

Fien Muller and Hannes Van Severen—the creative duo behind Ghent-based design studio Muller Van Severen—are no strangers to having unknown visitors ...