Design Raid News Snøhetta Wins Competition for the Renovation of the Théâtre Nanterre-Amandiers

Snøhetta Wins Competition for the Renovation of the Théâtre Nanterre-Amandiers

The City Council of Nanterre has announced Snøhetta as the winner of the ambitious renovation project of the avant-gardist national theatre, Théâtre Nanterre-Amandiers. The renovation will give new life to the building and the theatre itself by improving the overall visitor experience and the working conditions for artists and staff.

Situated in the in the commune of Nanterre, France, the Théâtre Nanterre-Amandiers has been breaking down boundaries between artists and their audiences ever since the theatre was established in the late 1960’s. The theatre is known for its high-quality performances and its openness to the rest of world which attracts some of the most prestigious artists and directors.

To work with this cutting-edge theatre is an honor. We are deeply committed to follow the great past and present of the Théâtre Nanterre-Amandiers, whilst responsibility carrying its tradition into the future

, says Founding Partner of Snøhetta, Kjetil Trædal Thorsen.

Snøhetta Wins Competition for the Renovation of the Théâtre Nanterre-Amandiers
© Snøhetta

Snøhetta’s design seeks to accommodate the theatre’s experimental profile by creating a flexible and transformable space that ties the building closer with its urban environment while also making it more visible from the outside and more luminous on the inside. The theatre will also become easier to access – both by foot though the adjacent André Malraux park and thanks to the future extension of the tramway line which is under way.

The design also comprises an extension of the current facilities by adding a third 200-seat theatre to the current 900-seat building. The existing restaurant and bookshop will also be reorganized to improve the overall experience for both spectators, artists and staff. Moreover, the specific features of the Nanterre-Amandiers site will help enhance the qualities of the current outdoor theatre, the adjacent décor workshop and will facilitate the establishment of a new entry at two-levels.

Besides improving the artistic and architectural features of the building, the renovation will also ensure that the building complies with current standards in terms of accessibility, security and sustainability.

The architectural renovation is led by Snøhetta and supported by collaborators SRA Architectes, theatre consultant Kanju, the Departmental Service of Architecture and Heritage and engineers Khephren, Egis, Elioth and SLETEC. Renovation is scheduled to start in January 2020 with completion estimated for early 2022.

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Competitions

The heritage-listed former Dressing Pavilion situated on Williamstown foreshore has emerged with a new energy and sense of escapism
The layout emphasizes openness and flow, connection between indoors and outdoors, and privacy from the street with courtyards and fences creating outdoor spaces that act as buffer zones
Storyhouse includes a large main theatre space with a 20m high flytower, a studio with a dedicated bar, a boutique cinema and a city library
Experiencing a home like Murray Music includes exploration, giving another meaning and other use to spaces that normally have specific functions
The SIX is a 52-unit affordable housing project provides a home, support services and rehabilitation for previously homeless and/or disabled veterans
The project is located in one of Dubai’s busiest residential neighborhoods and accordingly surrounded by many low rise houses.
Like a kaleidoscope, the Andaz hotel reflects the culture and tradition of the neighbourhood, creating a stimulating and inspiring atmosphere ...
Located in Toronto’s Roncesvalles neighbourhood, the Galley house challenges conventional notions typical of a semi-detached, Victorian era home...
‘Two Tree House’ is designed for a young family on the steep terrain of a north facing escarpment in Australia.
In this Crown Heights brownstone, spaces are defined by built-in graphic millwork compositions and vivid three-dimensional color treatments ...

Nanna Ditzel Design Interview: An Image of Life

Although Ditzel is now among the most influential in Danish design, being a female designer in the 1950s and 1960s wasn’t easy

Frank Gehry Interview: Jump Into the Unknown

Watch the Canadian-American architect talk about his life, architecture and the world today in this in-depth video by Marc-Christoph Wagner for Louisiana Channel

Alejandro Aravena – To Design is to Prefer

In this personal video interview, the Chilean Pritzker Prize-winning architect Alejandro Aravena shares his unorthodox path to architecture

Inside the converted orangery that Muller Van Severen call home

Fien Muller and Hannes Van Severen—the creative duo behind Ghent-based design studio Muller Van Severen—are no strangers to having unknown visitors ...