Design Raid News Bermondsey Wall Duplex Penthouse by FORM Studio

Bermondsey Wall Duplex Penthouse by FORM Studio

Bermondsey Wall Duplex Penthouse by FORM Studio
© Bruce Hemming

FORMstudio has dramatically reconfigured this 240 m2 penthouse, creating a spectacular open-plan living space on the upper floor. The practice’s radical design approach cleverly rationalises the available space and celebrates the apartment’s spectacular views out over the Thames. From the entrance, a view of the river draws the visitor forward into a double height space, from which an elegantly detailed stairway leads upward, revealing the impressively spacious open-plan dining and living area above.

Bermondsey Wall Duplex Penthouse by FORM Studio
© Bruce Hemming

The penthouse is arranged over the top two floors of a prominent high-rise residential development, originally designed by Lifschutz Davidson Sandilands – a Design and Build project with an internal layout that divided both the entry and upper levels into a labyrinth of cellular spaces. The former arrangement ignored the spatial potential offered by the distinctive, soaring wing roof and the spectacular wrap-around views over the river and to the City beyond.

Bermondsey Wall Duplex Penthouse by FORM Studio
© Bruce Hemming

FORMstudio’s fundamental reconfiguration was made possible by specifying a fire engineered solution to Means of Escape, making use of full-height doors held open on electro-magnetic holds and concealed in wall linings.

On the lower level, a spectacular river-facing master bedroom suite, includes a floor-to ceiling glazed oriel window cantilevered out over the water and equipped with a rotating Citterio-designed circular sofa, to exploit the Canaletto-like panoramic view. Two further bedroom suites accessed off the linear entrance route complete the rational spatial arrangement of the lower floor.

Bermondsey Wall Duplex Penthouse by FORM Studio
© Bruce Hemming

The generous upper floor space features subtle changes in floor level, creating an interior landscape that defines areas for sitting, dining/cooking and working without the need for dividing walls. The raised level of the principle living area has dramatically improved sightlines to the river view from a sitting position and created on-level access to the terrace doors.

An integrated 5.3m-long under-lit sofa and 5m-long white acrylic kitchen island with suspended steel hood further articulate and define the interior landscape, emphasising the dramatic scale and visual coherence of the space.

Bermondsey Wall Duplex Penthouse by FORM Studio
© Bruce Hemming

Bermondsey Wall Duplex Penthouse by FORM Studio
© Bruce Hemming

From mobile phones, to cars, to hotels, the level of sophistication expected by the consumer has soared at an exponential rate over the last twenty years. This has prompted a fundamental rethinking of the required specification for high-end apartments. This one-off project, for a developer more usually involved in building 10+ unit new-build apartment schemes, clearly demonstrates that sophistication commands an enhanced price tag, adding considerable value for the developer client in the process.

Bermondsey Wall Duplex Penthouse by FORM Studio
© Bruce Hemming

FORMstudio has successfully identified the significant development value in the differential between a flat with a 1990s ‘high end’ specificati on and a bespoke architecturally designed apartment – this impressive penthouse responds perfectly to the exacting standards expected at the top end of today’s market.

Project Details:

Location: London, UK
Area: 240 sqm
Design: FORM Studio
Photographs: Bruce Hemming

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Competitions

The heritage-listed former Dressing Pavilion situated on Williamstown foreshore has emerged with a new energy and sense of escapism
The layout emphasizes openness and flow, connection between indoors and outdoors, and privacy from the street with courtyards and fences creating outdoor spaces that act as buffer zones
Storyhouse includes a large main theatre space with a 20m high flytower, a studio with a dedicated bar, a boutique cinema and a city library
Experiencing a home like Murray Music includes exploration, giving another meaning and other use to spaces that normally have specific functions
The SIX is a 52-unit affordable housing project provides a home, support services and rehabilitation for previously homeless and/or disabled veterans
The project is located in one of Dubai’s busiest residential neighborhoods and accordingly surrounded by many low rise houses.
Like a kaleidoscope, the Andaz hotel reflects the culture and tradition of the neighbourhood, creating a stimulating and inspiring atmosphere ...
Located in Toronto’s Roncesvalles neighbourhood, the Galley house challenges conventional notions typical of a semi-detached, Victorian era home...
‘Two Tree House’ is designed for a young family on the steep terrain of a north facing escarpment in Australia.
In this Crown Heights brownstone, spaces are defined by built-in graphic millwork compositions and vivid three-dimensional color treatments ...

Nanna Ditzel Design Interview: An Image of Life

Although Ditzel is now among the most influential in Danish design, being a female designer in the 1950s and 1960s wasn’t easy

Frank Gehry Interview: Jump Into the Unknown

Watch the Canadian-American architect talk about his life, architecture and the world today in this in-depth video by Marc-Christoph Wagner for Louisiana Channel

Alejandro Aravena – To Design is to Prefer

In this personal video interview, the Chilean Pritzker Prize-winning architect Alejandro Aravena shares his unorthodox path to architecture

Inside the converted orangery that Muller Van Severen call home

Fien Muller and Hannes Van Severen—the creative duo behind Ghent-based design studio Muller Van Severen—are no strangers to having unknown visitors ...