Design Raid News HOFA Nest by

HOFA Nest by [rzlbd]

HOFA Nest by [rzlbd]
© Borzu Talaie

HOFA is an adaptation of another overly-defined Toronto condo into a comfortable home for a retired couple in the autumn of their lives. The architect compares it to a harvest of a lifetime, specifically to a pumpkin, hence the accent colour of the condo – orange. For the atelier, renovating a condo is another form of architectural intervention rather than a cosmetic bettering of a space. Like carving a pumpkin, the condo was stripped down to its bare minimum – freed of unnecessary elements, then like a candle placed in a pumpkin to bring life to it, additions were made to the condo to reflect the lifestyles of the couple.

HOFA Nest by [rzlbd]
© Borzu Talaie

The new, decluttered plan placed more emphasis on linearity that also resonated with the spatial organization. Served and service spaces were divided by a distinct line as well as the change in the flooring finish. Some non-load bearing walls were removed giving the space the sense of openness and allowing for the daylight to penetrate deeper into the condo. The kitchen was opened up to the living and dining areas as well as the foyer, creating a more open and welcoming environment.

HOFA Nest by [rzlbd]
© Borzu Talaie

HOFA Nest by [rzlbd]
© Borzu Talaie

Opening up the solarium to the living room created a loop of circulation within the condo, adding an element of play to the organized floor plan, while not limiting the circulation to a single path. The loop can expand and compress giving the choice to the traveler. The lighting fixtures throughout the condo were also thoughtfully replaced with the play and pause in mind. Areas of pause don’t require direct light, therefore they received indirect, diffused light, unlike the areas of play and movement which were equipped with direct spotlights. The new built-in millwork became one with the architecture rather than merely being complementing additions to the space. Existing doors were either removed or replaced with sliding doors, saving more space and contributing to the sense of openness.

HOFA Nest by [rzlbd]
© Borzu Talaie

HOFA Nest by [rzlbd]
© Borzu Talaie

HOFA can be perceived as a critique of Torontonian condos that are too articulate and defined for the needs of their diverse market. “Everybody has a right to a suit tailored to fit them” – rzlbd believes that the involvement of the condo buyers should be more than just choosing the materials or the buttons, regardless of their social status.

Project Details:

Location: Toronto, North York, Willowdale area, Canada
Area: 1,400 sqft
Client: Private
Budget: Withheld
Design Architect: Reza Aliabadi [rzlbd]
Project Team: Arman Azar, Aziza Asat
Construction Management: HYZ Construction
Architectural Photography: Borzu Talaie

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Competitions

The heritage-listed former Dressing Pavilion situated on Williamstown foreshore has emerged with a new energy and sense of escapism
The layout emphasizes openness and flow, connection between indoors and outdoors, and privacy from the street with courtyards and fences creating outdoor spaces that act as buffer zones
Storyhouse includes a large main theatre space with a 20m high flytower, a studio with a dedicated bar, a boutique cinema and a city library
Experiencing a home like Murray Music includes exploration, giving another meaning and other use to spaces that normally have specific functions
The SIX is a 52-unit affordable housing project provides a home, support services and rehabilitation for previously homeless and/or disabled veterans
The project is located in one of Dubai’s busiest residential neighborhoods and accordingly surrounded by many low rise houses.
Like a kaleidoscope, the Andaz hotel reflects the culture and tradition of the neighbourhood, creating a stimulating and inspiring atmosphere ...
Located in Toronto’s Roncesvalles neighbourhood, the Galley house challenges conventional notions typical of a semi-detached, Victorian era home...
‘Two Tree House’ is designed for a young family on the steep terrain of a north facing escarpment in Australia.
In this Crown Heights brownstone, spaces are defined by built-in graphic millwork compositions and vivid three-dimensional color treatments ...

Nanna Ditzel Design Interview: An Image of Life

Although Ditzel is now among the most influential in Danish design, being a female designer in the 1950s and 1960s wasn’t easy

Frank Gehry Interview: Jump Into the Unknown

Watch the Canadian-American architect talk about his life, architecture and the world today in this in-depth video by Marc-Christoph Wagner for Louisiana Channel

Alejandro Aravena – To Design is to Prefer

In this personal video interview, the Chilean Pritzker Prize-winning architect Alejandro Aravena shares his unorthodox path to architecture

Inside the converted orangery that Muller Van Severen call home

Fien Muller and Hannes Van Severen—the creative duo behind Ghent-based design studio Muller Van Severen—are no strangers to having unknown visitors ...