Design Raid News Insanis - a Clothing Store by ANGATU

Insanis – a Clothing Store by ANGATU

Insanis - a Clothing Store by ANGATU
© Vanessa Canoso

Trying to attempt all the longings of two young partners and friends, and print the identity of the brand in the architecture, ANGATU was hired to make the Insanis Clothing first store’s project. The store is located in a bohemian neighborhood of São Paulo called Vila Madalena.

Insanis - a Clothing Store by ANGATU
© Vanessa Canoso

Insanis - a Clothing Store by ANGATU
© Vanessa Canoso

Insanis is a streetwear brand, and street and luxury were main guidelines on the construction of the brand concept in architecture. There two ideas were vigorously applied on the design, and can be naturally reproduced and assimilated in all the next Insanis stores.

The store carries internally black color with two types of finishes: matte and bright. The proposal seeks to bring the urban atmosphere from matte applied to the walls, ceiling and steel bars. The luxurious atmosphere from the brightness applied to the floor and provided through the unusual tubular lighting and neon.

Insanis - a Clothing Store by ANGATU
© Vanessa Canoso

The steel bars used to make clothes rack, caps exhibitors were used in raw form, revealing the essence of the material, striking urban character. The lighting was designed in order to be a strong architectural identity and can be taken for future brand stores. It was proposed as a lighted tunnel. It guides the user to the end of the store, where there’s a neon with the brand’s icon.

Insanis - a Clothing Store by ANGATU
© Vanessa Canoso

The trimmed facade in black and white set the client to the internal universe. And only then the White was applied with the intention to provide lightness to dark total would bring.

Insanis - a Clothing Store by ANGATU
© Vanessa Canoso

Insanis - a Clothing Store by ANGATU
© Vanessa Canoso

On store access level were designed two benches on bent iron bars. The benches introduce the industrial style adopted in and talk with the urban brand proposition. The steel’s flexibility provides a comfortable seat, despite the gross appearance.

Project Details:

Location: São Paulo, Brazil
Area: 44,4 sqm2
Design: ANGATU
Photographs: Vanessa Canoso

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Competitions

The heritage-listed former Dressing Pavilion situated on Williamstown foreshore has emerged with a new energy and sense of escapism
The layout emphasizes openness and flow, connection between indoors and outdoors, and privacy from the street with courtyards and fences creating outdoor spaces that act as buffer zones
Storyhouse includes a large main theatre space with a 20m high flytower, a studio with a dedicated bar, a boutique cinema and a city library
Experiencing a home like Murray Music includes exploration, giving another meaning and other use to spaces that normally have specific functions
The SIX is a 52-unit affordable housing project provides a home, support services and rehabilitation for previously homeless and/or disabled veterans
The project is located in one of Dubai’s busiest residential neighborhoods and accordingly surrounded by many low rise houses.
Like a kaleidoscope, the Andaz hotel reflects the culture and tradition of the neighbourhood, creating a stimulating and inspiring atmosphere ...
Located in Toronto’s Roncesvalles neighbourhood, the Galley house challenges conventional notions typical of a semi-detached, Victorian era home...
‘Two Tree House’ is designed for a young family on the steep terrain of a north facing escarpment in Australia.
In this Crown Heights brownstone, spaces are defined by built-in graphic millwork compositions and vivid three-dimensional color treatments ...

Nanna Ditzel Design Interview: An Image of Life

Although Ditzel is now among the most influential in Danish design, being a female designer in the 1950s and 1960s wasn’t easy

Frank Gehry Interview: Jump Into the Unknown

Watch the Canadian-American architect talk about his life, architecture and the world today in this in-depth video by Marc-Christoph Wagner for Louisiana Channel

Alejandro Aravena – To Design is to Prefer

In this personal video interview, the Chilean Pritzker Prize-winning architect Alejandro Aravena shares his unorthodox path to architecture

Inside the converted orangery that Muller Van Severen call home

Fien Muller and Hannes Van Severen—the creative duo behind Ghent-based design studio Muller Van Severen—are no strangers to having unknown visitors ...