Design Raid News Apartment SP by SADAR+VUGA

Apartment SP by SADAR+VUGA

Apartment SP by SADAR+VUGA
© Miran Kambič

Apartment in the 19th century townhouse in Ljubljana, Slovenia is a place of opposites: it is both warm and cold, both soft and orthogonal. It is equally open and closed against its surroundings and both in contact and in conflict with it’s past. It is an interpolation of two different but visually connected ambients with contrasting identities and materialities: the loft and the salon.

Apartment SP by SADAR+VUGA
© Miran Kambič

Living room, furbished in textured and warm materials, reinterprets an Art Nouveau salon. Its layered materiality – ranging from an open fireplace in onyx stone to vintage hardwood floors – is reflected in the round ceiling mirror that acts as an illusionist fresco. The room is ambient lit: apart from the contemporary chandelier, whose light is reflected in the ceiling mirror and polished stone, the fireplace itself, with light fixtures behind the thin onyx stone, can become a source of light.

Apartment SP by SADAR+VUGA
© Miran Kambič

The loft, on the other hand, is defined by a grid of aluminum beams, suspended from the ceiling. The grid structures the space – kitchen, bedroom, bathroom and wardrobe volumes are defined by sliding doors, attached to the structural beams. By opening the doors the living space can be extended beyond the dining room into a bedroom and a shower, thus creating functionally diverse ambients that range from straight-forward to complex.

Apartment SP by SADAR+VUGA
© Miran Kambič

The loft is lit by a system of reflectors, thoughtfully suspended from the grid. The materials, used in this section of the apartment – aluminum, plexi glass, textile, concrete and mirrors – further add to the industrial feeling.

Apartment SP by SADAR+VUGA
© Miran Kambič

Apartment’s layout allows for a sort of voyeurism: the position on the sofa offers views to the city square, to the fireplace, to the dining table and inside the bedroom, and if we look upwards, even a view upon ourselves. Similarly, sitting at the dining table we can observe the kitchen, bedroom and even the shower, which provocatively borders on the living area.

Apartment SP by SADAR+VUGA
© Miran Kambič

Closing the sliding doors can create neat and functionally separated spaces. Opening them, on the other hand, can offer us layers of visual experiences that vary from industrial to vintage, from etheric to earthly, from the physical space to its reflection.

Apartment SP by SADAR+VUGA
© Miran Kambič

Apartment SP by SADAR+VUGA
© Miran Kambič

Apartment SP by SADAR+VUGA
© Miran Kambič

Project Details:

Location: Ljubljana, Slovenia
Area: 91.28 sqm
Materials: aluminum, plexi and textile panels, concrete flooring, mirror surfaces, onyx fireplace
Architects: SADAR+VUGA (Jurij Sadar, Boštjan Vuga, Tina Hočevar)
Photographs: Miran Kambič

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Competitions

The heritage-listed former Dressing Pavilion situated on Williamstown foreshore has emerged with a new energy and sense of escapism
The layout emphasizes openness and flow, connection between indoors and outdoors, and privacy from the street with courtyards and fences creating outdoor spaces that act as buffer zones
Storyhouse includes a large main theatre space with a 20m high flytower, a studio with a dedicated bar, a boutique cinema and a city library
Experiencing a home like Murray Music includes exploration, giving another meaning and other use to spaces that normally have specific functions
The SIX is a 52-unit affordable housing project provides a home, support services and rehabilitation for previously homeless and/or disabled veterans
The project is located in one of Dubai’s busiest residential neighborhoods and accordingly surrounded by many low rise houses.
Like a kaleidoscope, the Andaz hotel reflects the culture and tradition of the neighbourhood, creating a stimulating and inspiring atmosphere ...
Located in Toronto’s Roncesvalles neighbourhood, the Galley house challenges conventional notions typical of a semi-detached, Victorian era home...
‘Two Tree House’ is designed for a young family on the steep terrain of a north facing escarpment in Australia.
In this Crown Heights brownstone, spaces are defined by built-in graphic millwork compositions and vivid three-dimensional color treatments ...

Nanna Ditzel Design Interview: An Image of Life

Although Ditzel is now among the most influential in Danish design, being a female designer in the 1950s and 1960s wasn’t easy

Frank Gehry Interview: Jump Into the Unknown

Watch the Canadian-American architect talk about his life, architecture and the world today in this in-depth video by Marc-Christoph Wagner for Louisiana Channel

Alejandro Aravena – To Design is to Prefer

In this personal video interview, the Chilean Pritzker Prize-winning architect Alejandro Aravena shares his unorthodox path to architecture

Inside the converted orangery that Muller Van Severen call home

Fien Muller and Hannes Van Severen—the creative duo behind Ghent-based design studio Muller Van Severen—are no strangers to having unknown visitors ...