From the architects: Few older coastal homes in Southern California are still standing that ooze the iconic Beachy character. Just a short walk to the Surf, the complete recycling of this 1957 Rancher was our attempt to passionately morph the tired home into an environmentally conscious, fun living space.

The Beach Lab by Surfside Projects
© Darren Bradley
The Beach Lab by Surfside Projects
© Darren Bradley

All of the original 2 bed + 1 bath bungalow’s structure was kept intact, upgraded to current codes and now highlighted by the interior vaulted ceiling with exposed wood beams. An all new angled cube volume re-used the old concrete slab and replaced a termite & mold infested addition from the 60’s. Passive designed overhangs, thoughtful use of natural wood, abundance of natural light, multi slide glass doors and a simple open plan define the clean design narrative.

The Beach Lab by Surfside Projects
© Darren Bradley
The Beach Lab by Surfside Projects
© Darren Bradley

The Beach Lab project was an R&D experiment to pour and mix in new yet proven materials and techniques for our own brand of pragmatic Modernism. Kitchen doors made of Marine-grade Plywood sheets were right off the lumberyard shelf. Exterior wood siding was sandblasted prior to staining in order to raise the grain and accent the texture of flat grain Douglas Fir. Both are subtle nuances of non-standard details which contributed honorably to maintaining the cool factor of this coastal lifestyle redux.

The Beach Lab by Surfside Projects
© Darren Bradley

A Landscaping goal was to mimic the look of local State Beach Campgrounds and consciously reduce the home’s water usage for irrigation. Extensive use of decomposed granite called “Palm Springs Gold” replaced the previous lawn, mass plantings of Succulents and drought tolerant grasses were installed as part of the Xeriscape plan. In a nod to the family’s background, a Bonsai Juniper Tree was planted near the rear deck and adds to the softening of the yard in comparison to the surrounding hardscape.

The Beach Lab by Surfside Projects
© Darren Bradley
The Beach Lab by Surfside Projects
© Darren Bradley

Modestly scaled, the single level house is 1698 sf with zero extra building footprint added to the 7500 sf infill lot. Re-programmed to a two bedroom, a home office that can be a flex space for a third bedroom and a new Master with bath + walk-in closet. Dual outdoor living spaces front and rear were specifically integrated due to the unique community dynamics of the street. Beach Mid Mod returns to Encinitas.

Project Details:

Location: Leucadia, California, United States
Floor space: 1,698sf / 157sqm
Arch + Interior design: Surfside Projects
Landscape design: Grain Landscape Architecture
Builder: Sea Level Builders
Photographs: Darren Bradley

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here