This private astronomical observatory is located on a remote mountain summit in central New Hampshire. The site is characterized by granite outcroppings and is situated at the center of a three-mile radius “dark” landscape with very little light pollution to obstruct astronomical viewing.

Gemma Observatory by Anmahian Winton Architects

Gemma’s design rejects a traditional dome in favor of a synthesized architectural form that maximizes usable space and responds to the stark geographic context. Its continuously faceted shape reflects the surrounding landform, and terraced concrete platforms transition between the summit’s bedrock and the building foundation, knitting together natural and man-made landscapes.

Gemma Observatory by Anmahian Winton Architects

An unconventional pattern of lock-seamed zinc cladding mediates between the irregular site topography and the building’s geometry, reflecting Gemma’s orientation to both geological and celestial landmarks. Its dimension, color, and patina evoke a material relationship to the gray granite outcroppings, while its heat transfer capability facilitates sky observation by minimizing temperature differential distortion.

Gemma Observatory by Anmahian Winton Architects

As a counterpoint to the exterior and its context, the interior is lined with fir plywood, creating a haven of refuge and warmth from the harsh surroundings. The first floor is comprised of a research office, sleeping bunk, and warming room, and is super-insulated to prevent interior/exterior temperature differentials from creating heat eddies that would impede astronomical viewing.

Gemma Observatory by Anmahian Winton Architects

A helical stair leads from the cantilevered entry canopy to a fissure in the cladding that opens onto the exterior observation deck. Continuing, the stair arrives at the observatory’s primary viewing platform inside the faceted turret, its interior characterized by high ceilings, a larger telescope, and a camera array.

Gemma Observatory by Anmahian Winton Architects

A single person can rotate this turret by hand with an assembly typically used in high-precision manufacturing facilities, and a hand-cranked sliding hatch opens the telescope to the sky. A rift in the zinc cladding creates a corner window, framing Polaris when the turret is locked into the southern cardinal position.

Project Details:

Location: Central New Hampshire, USA
Architects: Anmahian Winton Architectswww.aw-arch.com
Project Manager: Mazen Sakr
Team: Anika Gramsey, Travis Williams

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here