Located on the shores of Lake Memphremagog in the Eastern Townships, the House Lachance is a secondary residence designed for two clients who are native to the region, and currently oscillate between Montreal and Magog. Rapidly, the two clients who love music, nature and the land expressed their desire for a home with an open living area, where gastronomy and good dishes are prepared in direct relation to nature and the lake. At the heart of the space thus settle the three strong and unifying elements of the project: the kitchen, the dining table and the piano.

"Maison sur le Lac" - Two sisters & the rural landscape
© Adrien Williams

Like Memphremagog`s landscape, the house is built with openness as a mindset, without physical boundaries. The starting point for the architecture is that of the immediate landscape; the scenic beauty of the surroundings. Large agricultural lands and valleys, whose only visual limits are fences and stone walls, extending to the horizon and opening again to other mountainous landscapes.

"Maison sur le Lac" - Two sisters & the rural landscape
© Adrien Williams

Located in the center of the site, the fence is redefined as a continuous wood band. From the ground, the wood band rises and envelops the living spaces by modulating the openings of the house. The horizontal openings define panoramic views of nature and the lake. Experiences with the landscape are many and varied. And despite the changing views, simplicity and volumetric organization of the house are based on this simple anchorage to the site.

The house naturally takes up this idea of the local landscape so often panoramic, except that the limits of a fence are used here to define the space, creating a place for the program by trapping the substance of landscape in its center. Vernacular typology of the Eastern Townships, the wooden farm buildings and sustainable construction made of field stone, is reinterpreted to define the modern house that is generously opened on the landscape.

"Maison sur le Lac" - Two sisters & the rural landscape
© Adrien Williams

Context

The residence is intended to be approached from the south of the site. Upon arrival, the overlapping horizontal bands that extend from East to West highlight the concept of the wooden enclosure. The hemlock paneling shifts from a semi-transparent substance, hiding the inner courtyard at the entrance of the house, to a more conventional opaque envelope. Large horizontal windows reflect the surrounding nature and the nearby lake.

"Maison sur le Lac" - Two sisters & the rural landscape
© Adrien Williams

The resulting wooden object is solidly anchored to the ground by a concrete mass that conserves the traces of the hemlock, like fossilized wood. On the western side, a screened porch is oriented towards the view of the sunsets over the lake, while the eastern garage/workshop includes the technical spaces of the house and contributes to defining the interior courtyard, which is sheltered from the wind and acts as a secondary terrace. In contrast to the light wood hemlock, the stone mass at both ends of the house firmly anchors the building to the ground, reminiscent of tree roots that envelope rock masses.

"Maison sur le Lac" - Two sisters & the rural landscape
© Adrien Williams

Balance, Materiality and Reuse

The clients, elderly and tired of accumulating superfluous goods, demonstrated their desire to return to a balanced lifestyle, simple technologies, and materials requiring little maintenance. Thus, the house is distinguished by a reduced footprint, the absence of a complex mechanical system and its vernacular approach.

"Maison sur le Lac" - Two sisters & the rural landscape
© Adrien Williams

No traditional HVAC system is installed in the residence. Only passive principles are proposed to ensure proper ventilation and solar gain control. To minimize heat gain in the summer, variations in relief if the wood band sometimes act as a sunscreen or sometimes as a structural wall or semi-transparent screen. Combined with an envelope and glazing with exceptional insulation, natural ventilation through North-South and roof overhangs carefully oriented according to daylight ensure occupant comfort.

The local hemlock wood which is the main material of the residence is left natural and will gain a gray patina over time. The house will slowly begin to blend in with the natural environment, fitting perfectly into the trees that already inhabit the site. The use of local materials, such as reclaimed barn boards that make up the built-in furniture and the central staircase, provide a direct link to rural buildings that are proof of longevity and durability. Recycled from the agrarian walls of the surroundings, the polished stone floor paving covers the entire ground level and acts as thermal mass. The comfort, simplicity and warmth of the materials chosen are conducive to the family atmosphere desired by the dwellers and subtly accompany the aromas of sugar tarts that simmer in the kitchen!

Project Details:

Location: Memphrémagog lac, Quebec, Canada
Area: 2,800 sqf
Client: Denise & Monique Lachance
Architect: ACDF Architecture
Architectural team: Maxime-Alexis Frappier, Martin Champagne, Christelle Montreuil Jeanpois, Clothilde Caillé-Lévesque, Maxime Boisselle, Maxime Boily
Photographs: Adrien Williams

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here