Montreal Biodome Science Museum Renewal by KANVA in collaboration with NEUF architects

0
Montreal Biodome Science Museum Renewal by KANVA in collaboration with NEUF architects
Skin / © KANVA

The Biodome, originally built as a velodrome for the 1976 Olympic Games, and converted into a natural science museum in 1992, launched an international competition in 2014 to revitalize its visitors’ experiences as part of a city-wide renewal plan to celebrate Montreal’s 375th birthday. The winning entry convinced the client and international jury to rethink the relationship between mankind and nature as well as use the renovation to bolster the centre’s social mission to educate the public.

Montreal Biodome Science Museum Renewal by KANVA in collaboration with NEUF architects
Laurentian Maple Forest Ecosystem / © KANVA

The Biodome is an integral member of Space for Life, a series of museum pavilions that showcase to the public natural sciences, including an insectarium, a botanical garden and a planetarium, which are all located within the Olympic Park in the East side of Montreal. Each year Space for life receives over 1.7 million visitors including many tourists, educational camps and schools, making it one of Canada’s most important museum complexes.

Montreal Biodome Science Museum Renewal by KANVA in collaboration with NEUF architects
Entrance hall / © KANVA

The Biodome is comprised of four ecosystems of the Americas, each a microcosm of living organisms; the Tropical Rainforest, the Laurentian Maple Forest, the Gulf of St Lawrence, and the Sub-Polar Regions (Arctic and Antarctic) host over 4,500 animals from 250 different species and 500 plant species.

The overall revitalization strategy is one of insertion within a living organism; a continuous curved wall fluidly wraps each ecosystem like a skin, acting as both container and contained. Drawing upon the Biodome’s history of movement, the floor to ceiling wall sweeps through the interior space, serving as a canvas that accompanies visitors through the many pathways and the new central hub. Pure, both in its form and colour, the white skin isolates the ecosystems to allow a better understanding of the site, contrasting with the robust concrete architecture of the velodrome, and becoming a neutral, yet bold intermediary between two important elements – building and ecosystem. The skin guides the visitors through their journey and invites introspection before and in between visits to the sensory-stimulating ecosystems.

Montreal Biodome Science Museum Renewal by KANVA in collaboration with NEUF architects
St-Lawrence River Ecosystem / © KANVA

The new conceptual strategy creates more immersive and intimate experiences within the ecosystems, between human and nature to educate and bring more awareness to visitors during their journey. The plan also reorganizes many of the public, extra-ecosystem spaces on the main floor to liberate the grand hall and open up a new central hub to the ceiling. Making use of the Biodome’s height, a new mezzanine is added above the re-designed Sub-Polar ecosystem, framing more intimately the impressive ceiling structure and offering other vantage points and immersive experiences for visitors and staff. New passages from two of the ecosystems service this mezzanine, and offer visitors a more diversified trajectory and additional points of rest through their educational journey.

Montreal Biodome Science Museum Renewal by KANVA in collaboration with NEUF architects
Tropical Rainforest Ecosystem / © KANVA

This skin is physically expressed through a textile that can curve and take on many forms, preventing unnecessary demolition of already existing infrastructure and fragile ecosystems. Its flexibility also allows it to occupy residual and unusual spaces to ultimately unite the eclectic peripheries of each environment and redirect the focus and experience of the users.

Montreal Biodome Science Museum Renewal by KANVA in collaboration with NEUF architects
3d printed model / © KANVA

The scheme offers a comprehensive and multi-disciplinary approach that both enhances the existing heritage building as well as expands the programmatic functions of the building to link biodiversity and humanity.

Design Process and Project Commissioning

With the objective of attaining quality innovative architecture, Space for Life, the City of Montreal and Design Montreal, a municipal design quality advocacy organization, followed up on the two-phased international competition with the implementation of an integrated design process that included all stakeholders in a series of creative workshops that ultimately served as a catalyst for the design team.

Montreal Biodome Science Museum Renewal by KANVA in collaboration with NEUF architects
Point cloud / © KANVA

Design Montreal implemented a design review panel of experts comprised of selected members of the competition jury and lead by long-term advocate for design excellence Denis Lemieux. This panel met with the design team on a periodic basis throughout the project development phase and contributed a great deal in the materialization of the winning competition proposal into a tangible project, consistent with the competition intention yet anchored in ever-evolving concrete project considerations.

The Montreal Biodome is scheduled to close in September 2016 for the construction process, only to reopen with a renewed experience that brings mankind closer to nature. This iconic project is a bequest from the City of Montreal to its citizens as part of the city’s 375th birthday.

Project Details:

Client: Space for Life (City of Montreal)
Competition organizer: Design Montreal
Architects: KANVA – concept and architect of record
NEUF architect(e)s – collaborating architect
Mechanical/Electrical engineers: Bouthillette Parizeau
Structural engineers: NCK
Museology: Nathalie Matte
Scenography: KANVA and Anick La Bissonnière
Signage / Branding: Bruce Mau Design
Lighting Consultant: Light Factor
Code / Cost consultant: GLT+
Specifications: Atelier 6
Surveyor + 3D Scanning: Topo 3D

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here